Rapid Fire (1940 Zeeland)

Marc Bazelmans met Rapid Fire (1940 Zeeland)

 

De Franse Slag Kapelle- Biezelinge mei 1940

Nederland gaf zich over maar Zeeland vocht door.”

 De tegenaanval van de 10e Compagnie op 16 mei 1940

Op een Michelinkaart legde de compagniescommandant, Pétion, zijn pelotonscommandanten uit hoe hij de aanval wou uitvoeren. Het eerste doel was het kruispunt waar de weg uit Biezelinge uitkomt op de Rijksweg. Vervolgens zou afgebogen worden naar Schore. Dicht bij het kruispunt werd de opmars gestopt door hevig vuur vanaf het front en uit Biezelinge. De herovering van Schore werd hierdoor onmogelijk. De vijand was te sterk en een aanval zou niet lang uitblijven. Pétion besloot zijn compagnie gefaseerd terug te trekken naar het steunpunt. Daar was het terrein gunstiger om de vijandelijke opmars tegen te houden. Met de toegewezen mitrailleurs en enkele kanonnen van het 307e Régiment Artillerie was het steunpunt goed te verdedigen. De Duitsers konden niet dichter dan tot op tweehonderd meter naderen. Maar de kanonnen raakten door de voorraad granaten heen en verlieten het steunpunt langs de flank. Rond 13.00 uur werd een aanval uit het noorden gestopt. Salvo’s van de zware mitrailleurs troffen zeven Duitsers, die honderd meter voor het steunpunt op de grond bleven liggen. De hele middag werd over en weer geschoten. Door de Fransen echter steeds minder, om munitie te sparen.

Zo begint één van de laatste hoofdstukken van de Franse aanwezigheid in Zeeland. Het Spel speelt zich af rondom Biezelinge het dorp waar ik woon en vlakbij het hierboven beschreven kruispunt. Ik heb hiervoor gekozen omdat dit een vrij onbekend hoofdstuk in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog in Nederland is en omdat ik als het om wargamen gaat het dicht bij huis wil houden.

Er wordt gespeeld met de spelregels van Rapid Fire. Regels die gemakkelijk zijn, maar met voldoende diepgang om de problemen waar eenheden tegen aanliepen en de voorhanden liggende oplossingen realistisch weer te geven.

Het spel is geschikt voor 4 spelers ( 2 fransen en 2 duitsers) die een peleton ( i.p.v. battalion) in schaal 1:1 onder hun hoede krijgen om de gestelde doelen te behalen. Hierbij liggen er zeker kansen voor de Fransen om het terrein te kunnen behouden.

Dus wil je eens een tweede wereldoorlog spel spelen dat zich in 1940 afspeelt en vooral met infanterie acties te maken heeft of wil je eens kennis maken met een tweede wereldoorlog wargame dan ben je van harte uitgenodigd.

Het terrein in aanbouw….

foto van Marc Bazelmans.

Terug naar Home