DBA 3.0

Alleen voor de sluwsten: DBA 3.0., hosted by Jurjen Boorsma

Zo… Jij dacht dat Kings of War Historical het perfecte systeem was voor plug-and-play historische veldslagen? *Mis.* Lion Rampant? *Mis. * Hail Caesar? *Mis*.

De perfecte regels zijn al een keer bedacht, in 1990: *De Bellis Antiquitatis*, door de toen invloedrijke Phil Barker. Helaas kent ieder decennium zijn eigen perfecte regels en raakte DBA ondergesneeuwd. Toch is het nog steeds perfect.

Barker bedacht een spelsysteem met steeds twaalf eenheden/voetstukken per antiek of middeleeuws leger, maar van verschillend type: met maar één dobbelsteen: en met een kruistabel die het wargamen enorm versimpelde. Omdat hij een rock/paper/scissors-idee in zijn kruistabel verwerkte werd DBA een sluw, tactisch wargame. Manoeuvreren loont. Onvoorzichtigheid wordt afgestraft. DBA is briljant eenvoudig en dus eenvoudig briljant.

En snel. Een spel duurt een uurtje en gaat erom wie het eerst vier voetstukken van de tegenstander heeft geslagen. DBA was in de jaren ’90 in Engeland populair als quickplay tactisch wargame. Ideaal voor spelers die niet steeds dagvullende veldslagen op grote tafels wilden spelen, maar gewoon iets dat snel en uitdagend was, op een pubtafel. DBA is het snelschaak van het ancient wargamen. Het was de inspiratie voor *DBM*, *DBMM*, *Field of Glory*, *Art de la Guerre* en trouwens ook *Blood Bowl*.

Er is nog steeds een grote online community.

Barker blies DBA drie jaar geleden nieuw leven in met DBA 3.0. Jammer genoeg heeft hij weinig kaas gegeten van mooie plaatjes en marketing, dus wordt dit systeem niet meer zo vaak gespeeld. Verder lijken Grieken, Romeinen en kruisvaarders uit de mode te zijn geraakt. Gek. Want wat is groter dan Alexander de Grote, en wat is meer toverdrank dan een aanstormende horde Gal..Gal…Galliërs?

Jurjen Boorsma (Amsterdams barbaar <http://amsterdam6shooters.nl/node/26>) presenteert DBA op Poldercon voor wargamers die het willen leren of opnieuw willen leren. Altijd al op zoek naar dat perfecte systeem waarmee je in een uurtje met 50 miniaturen een serieuze historische veldslag kunt doen? *Kan dat dan? *Natuurlijk. Ik zal het je leren!

Terug naar Home

Geef een reactie