Maurice (de slag om Steenkerke)

Jurjen Boorsma met Maurice (de slag om Steenkerke)

Steenkerke. 1692.

Stadhouder Willem III misleidt met een briljante contra-spionage-actie de beste generaal van de Zonnekoning, de hertog van Luxemburg. Hij verrast daardoor de Fransen en duikt met een kleine voorhoede in de vroege ochtend van 3 augustus op bij het het Franse kampement bij Steenkerke. Geallieerde kanonnen beginnen te vuren. Hollandse elitetroepen rukken op. De Franse linie stort in.

Helaas loopt alles mis. Willems geallieerde regimenten lopen elkaar voor de voeten. De Fransen kunnen zich nog net op tijd reorganiseren en slaan Willem en zijn troepen op het laatste moment terug. Beide zijden lijden grote verliezen. De slag was de zwaarste uit de hele Negenjarige oorlog (1688-1697). “Het was één stenen kerk te ver”, verzuchtte een veteraan achteraf.

Poldercon, Utrecht, 325 jaar later. Opnieuw staan Hollandse ijzervreters tegen een massa Franse slaapkoppen. Komen de Fransen bij hun positieven? Breekt Willem ditmaal door? Komen versterkingen op tijd? Verwacht het onverwachte met de regels van Maurice, een card-driven wargame dat dwingt tot snelle keuzes en uitruil tussen beweging en voorbereiding. Twee tot vier spelers. 15mm. Pieken, wie wil dat niet :-)?

Links: veldslag: hier Gratis regels:  hier.

Terug naar Home

Geef een reactie