Tercios

Tercios, hosted by Fred Wildenburg
De slag bij Nord Horn

Op 30 september in het jaar 1581 staan de Staatse veld heren Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg, Diederik Sonoy en John Norreys oog in oog met de Spaanse veldheer Francisco Verdugo.

Bij het plaatsje Nord Horn stellen beide leger zich op waarbij de Spaanse troepen een defensieve positie innamen. De Staatse kanonnen bulderen een inleidend salvo en proberen de Spaanse troepen te demoraliseren zonder veel effect. Norreys rukt op over de linker flank en Willem Lodewijk doet dat met zijn cavalerie over de rechter. beide treffen de Spaanse tegenpool en er ontstaat een heftige strijd. Verdugo heeft echter op beide flanken een hinderlaag voorbereid. Op de flank van Norreys heeft hij zelfd een aantal sloten gedempt om de Staatse cavalerie in een trechter te laten lopen. Op het smalste deel zou de Spaanse cavalerie de Staatse troepen aanvallen. Helaas voor Verdugo konden de Spaanse ruiters zich niet inhouden en chargeerde te vroeg waardoor zij zelf in de vernauwing terecht kwamen en door de Staatse werden verslagen.

Op de flank van Willem Lodewijk verliep het wel volgens Verdugo’s plan en kwam Willem Lodewijk onder zwaar vuur te liggen. Hij werd verslagen en moest zich terugtrekken.

Hierdoor kwam het centrum van de Staatse ook in wanorde mede door de vele slootjes die door het gehele centrum liepen en de opmars bemoeilijkte.

Het Staatse leger werden bij Nord Horn door de Spaanse troepen verslagen en de staatse veldheren wisten ternauwernood te ontkomen en uiteindelijk de Spaanse opmars te stuiten bij Grijpskerk door verschillende dijken door te steken.

Wil jij deze slag herbeleven, kruip dan in de huid van een van de veldheren. Denk je dat jij het beter kan dan de Staatse veldheren en ga je de geschiedenis herschrijven of neem je liever de flamboyante Spaanse troepen onder je bevel en laat je de Staatse nogmaals een poepie ruiken. Beide is mogelijk bij deze intro van Tercios.

Tercios is een easy to learn and not so easy to master regelset voor de Pike and Shot era. Ieder leger bestaat uit een aantal eenheden en een aantal commanders. Per beurt krijgt iedere eenheid een order. Deze zijn voor de tegenstander niet te zien. Vervolgens wordt om de beurt een eenheid geactiveerd door de order open te leggen en uit te voeren. Spelers mogen reageren op acties van de tegenspeler door van een betreffende eenheid de order te onthullen. Op de order kaarten staat namelijk een actie en een reactie order. Als een eenheid reageert op de tegenstander wordt altijd de reactie order gebruik.

Tercios1 Tercios2 Tercios3

Tercios

 

Terug naar Home

Geef een reactie