Swords & Spears

Swords & Spears, hosted by Fred Wildenburg

Het ontstaan van Graafschap Holland (met Sword and Spears):

Het is het jaar 1018 in wat nu Vlaardingen is, Graaf Dirk van het
gebied dat toen bekend was onder de naam Westfrisia, probeert zijn  grip te verstevigen.

Hij heeft een, hoewel onrechtmatig, lucratief handeltje opgezet door  alle passanten over de Merwede om tol te eisen. Dit gebeurd meestal op  hardhandige wijze waarbij de handelaren een aanzienlijk deel van hun  goederen en/of winsten kwijtraken.

Daarnaast is hij druk bezig om zijn grondgebied uit te breiden
richting het oosten waar winstgevende veengebieden on ontgonnen liggen.

Adelbolt, de Bisschop van Utrecht, is echter ook van mening dat hij de  rechten op dat stuk veen heeft en bestrijd de claims van Dirk.

Natuurlijk doen zij hun beklag bij de keizer met de eis graaf Dirk
terecht te wijzen en hem te dwingen te stoppen met het heffen van tol  en af te zien van zijn uitbreidingszin. Het bijzondere is dat graaf
Dirk zelf aanwezig is bij de rechtspraak in ……. waar wordt
besloten dat hij zal worden aangevallen door de legers van o.a. de
keizer en de bisschop van Utrecht. Gek genoeg mag Dirk weer afreizen  naar zijn burcht. Daar aangekomen beraamd hij zich op de komende slag  die zal worden geleverd. Het voordeel van Dirk is dat het gebied rond  zijn burcht geen geschikt terrein is voor cavalerie dus de keizerlijke  ridders zijn genoodzaakt om hun paarden thuis te laten. Later dat jaar  zakken de schepen de rivier af met daarop een imposant leger van  ervaren ridders en huurlingen.

Het leger zet voet aan wal en trekt langzaam maar gestaagd op richting  de burcht. Doordat het terrein slecht begaanbaar is moeten zij een  omtrekkende beweging maken. Dit geeft de Westfriezen een kans om een  hinderlaag te leggen. Zijn weten met een korte heftige aanval paniek  te zaaien bij een deel van het leger waardoor het gehele leger in  wanorde raakt en de paniek ook op andere delen van het leger  overslaat. Vervolgens raakt een groot deel van het leger op de vlucht  en wordt in de achtervolging afgeslacht of de rivier in gedreven waar  zij grotendeels verdrinken.

Dit is het begin van het graafschap Holland.

Sword and Spears het systeem;

Sword & Spears is een mooi systeem om dergelijke veldslagen uit te
vechten. Het is een eenvoudig te leren game met een simpel aanvals- en  verdedigingsmechanisme. Na één ronde zijn de regels min of meer al  duidelijk en kan men gaan nadenken over tactiek. Het zal echter nog  wel even duren voordat je het systeem goed onder de knie hebt omdat  het planningsmechanisme je regelmatig voor dilemma’s zet.

Voordelen van dit systeem:

-Het is eenvoud en dus snel te leren;
-Het is niet schaal afhankelijk maar hoe kleiner de schaal hoe meer     je  het gevoel hebt dat je een heel leger aan het leiden bent;
-Er zijn voor vele historische perioden legerlijsten te beschikbaar;
-Het is ook als een Fantasy regelset te gebruiken;
-Alle eenheden hebben de zelfde footprint, afhankelijk van de   schaalgrote;
-Je hebt maar weinig dobbelstenen (D6) nodig;

Eenvoudige regels voor multiplayers.

Wil jij dat gevoel ook krijgen om een groot leger te leiden? en zie
jij jezelf als graaf Dirk of juist als Adelbolt de bisschop van Utrecht, schrijf je dan snel in voor een van de twee sessies Sword &  Spears.

Terug naar Home

Geef een reactie